Bouw

Het juiste reddingsgereedschap voor elke situatie

Als een instrument met snelheid, sterkte en de grootste nauwgezetheid moet worden ingezet, leent hydraulisch gereedschap zich hier perfect voor. Het gebruik van hydraulisch gereedschap vindt dan ook op grote schaal plaats.

Hydrauliek

Een aandrijftechniek die hoge druk kan bereiken door de toepassing van vloeistof, dát is hydrauliek. Door de kracht die hierbij vrijkomt, is hydraulisch gereedschap ook uitstekend in te zetten als reddingsgereedschap.
Toch zijn er meer sectoren die dit gereedschap gebruiken, waaronder:

  • Bouw en industrie
  • Lucht- en ruimtevaart
  • Vrachtwagens en auto’s
  • Mobiele hydrauliek
  • Zeevaart

Werking van hydrauliek

In de meeste gevallen is er sprake van olie als vloeistof bij een hydraulisch systeem. Deze olie stroom door de leidingen van de hydraulische structuur. Een hydrauliekpomp zorgt er vervolgens voor, dat de olie onder druk wordt gebracht.
Door de ontstane druk wordt een hydraulische cilinder geactiveerd en is de hydraulische werking actief. De ventielen brengen de cilinders daarna terug in de oorspronkelijke positie en de olie wordt in een reservoir opgeslagen tot het weer gebruikt gaat worden.

Brandweer en rescue set

Met hydrauliek kunnen zelfs kleine gereedschappen een dusdanige kracht teweegbrengen, dat ze als rescue set gebruikt worden bij onder andere de brandweer.
Het is sterk reddingsgereedschap dat traploos verstelbaar is en bovendien een beveiliging kent tegen overbelasting. Reddingsgereedschap moet functioneel zijn maar bovenal veilig. Hydraulisch gereedschap voldoet aan deze eisen en is ook nog eens eenvoudig in gebruik.

Slachtoffer bevrijden

Een rescue set die door de brandweer wordt gebruikt, levert een belangrijke bijdrage aan het redden van slachtoffers. Een beknelde inzittende zal via een hydraulische tang uit zijn benadere situatie kunnen worden bevrijd.
Daarbij is het belangrijk dat het slachtoffer beschermd wordt tegen eventuele gevaren bij het bevrijden. Hiervoor kan een beschermplaat worden gebruikt.
Als het niet lukt om met hydraulisch gereedschap het slachtoffer uit het voertuig te knippen, kan een glass master uit de rescue set nog uitkomst bieden. Hiermee kan de brandweer door de voorruit snijden.

Rescue set

Een dergelijke set is ook voor consumenten een goede aanschaf. Net als een gevarendriehoek en een reservewiel kan de rescue set een vaste plek krijgen in de auto.
Doet zich een gevaarlijke situatie voor, dan is er direct doeltreffend gereedschap voorhanden.