Tuin

Zomerbloeiers voor een bloemrijke tuin

Gladiolen een bloem met veel verschillende symbolische betekenissen, maar voor mij vooral een bekende zomerbloeier die niet in de zomertuin mag ontbreken. Plant gladiolen bollen in mei, zodra het buiten vorstvrij is, en je wordt vanaf juli overladen met bloemen. Door de hoge stelen en slanke bloemen is de gladiool ook perfect in combinatie met andere zomerbloeiers.

Gladiolen bollen planten

‘De dood of de gladiolen’ is een wel bekende uitspraak die helemaal teruggaat naar de tijd van de gladiatoren. Overleefde je een gladiatorengevecht, dan werd je met gladiolen overladen, en anders volgde de dood. Tegenwoordig is deze zomerbloeier vooral bekend van de Nijmeegse vierdaagse, wanneer je deze hebt uitgelopen is dit de traditionele bloem die je geschenk krijgt. Wij zijn vooral bekend met de gladiolen bollen, een van de bekendste en oudste zomerbloeiers die jouw tuin in 6 tot 8 weken omtovert tot een waar bloemenparadijs.

Zomerbloeiers combineren

Nu we het stukje geschiedenis van deze symbolische bloem hebben uitgelicht is het tijd om te gaan kijken naar de prestaties in de tuin. Alhoewel de gladiool bij veel mensen vooral bekend is als snijbloem, is het ook erg eenvoudig om gladiolen bollen in je eigen achtertuin te planten. Persoonlijk vind ik het altijd erg mooi om de slanke hoge stelen te combineren met andere zomerbloeiers. Gladiolen bollen zijn ook erg eenvoudig tussen andere bloemen en planten te begraven, de bollen zijn niet erg groot en dus makkelijk ergens tussen te begraven. Zelf vind ik ze erg mooi in combinatie met dahlia’s, door deze combinatie zorg je voor een speels en wild effect in de tuin.

Gladiolen bollen in een mini-variant

De lange slanke stelen van deze bloem zijn erg mooi, maar zijn ook gevoelig voor veel wind en regen. Dit is dan ook een veelvoorkomende klacht, want hoe zonde is het dat de bloemen in volle glorie staan te stralen, en vervolgens omknakken door een flinke stormbui. Een tip die we jou hiervoor kunnen meegeven is om de bollen iets dieper te planten zodat deze meer houvast hebben bij een flinke stormbui.

Wanneer je een tuin hebt die erg veel wind vangt is de Nanus gladiool iets voor jou. De gladiolus Nanus draagt ook wel de bijnaam van dwerggladiool, omdat deze aanzienlijk kleiner is dan zijn grote broer. De Nanus gladiool bereikt een maximale hoogte van 60 cm en heeft erg mooie grasachtige bladeren waar de slanke bloemstelen bovenuit steken.

Wil jij deze zomer genieten van een tuin vol met bloemen? Vergeet dan niet om in het voorjaar zomerbloeiers te planten. Gladiolen zijn vanaf 1 januari tot 1 juli te verkrijgen in de webshop van de The Blooming Company. Met het grote assortiment zomerbloeiende bloembollen kan je zelf jouw droomtuin samenstellen. Heb je geen groene vingers? Geen zorgen elke bestelling wordt met een uitgebreide plantinstructie thuis bezorgd en we staan altijd klaar om eventuele vragen te beantwoorden.