Tuin

Prunus Lusitanica in je tuin zetten

De Prunus Lusitanica, ook wel Portugese laurier genoemd, is een schitterende haagplant met een luxueuze uitstraling. De bloemen van deze plant zijn klein, wit en hebben een sterke geur. Hierdoor is de Portugese laurier erg aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Als de bloemen zijn uitgebloeid zijn de bessen die deze plant produceren erg aantrekkelijk bij vogels.

Het onderhouden van deze plant is erg gemakkelijk.

Mits de plant goed verzorgd is tijdens het planten, hoeft deze laurier maar 2x per jaar gesnoeid te worden. Daarnaast wordt aangeraden om deze planten uit de harde wind te houden.

Doordat deze laurier winterhard is en door zijn middelmatige groeisnelheid is 2x per jaar snoeien dus voldoende.  Deze snoei gebeurt in het voorjaar en najaar. Teveel snoeien zorgt er wel voor dat de plant door onvoldoende groei minder populair wordt bij vogels, dus kijk hierbij ook naar het doel van de laurier.

Portugees laurier is in vrijwel heel Nederland te koop bij tuincentra.

Deze plant wordt ook wel de koningen laurier genoemd en zeker als je hem in een verzorgde baan laat groeien heeft hij echt een koninklijke uitstraling. Deze laurier wordt soms gebruikt in de landelijk of Engelse tuin omdat ze hier erg passend bij staan door haar hoge groeisnelheid en middelmatige grootte.

Deze laurier is bijzonder mooi als er bloemen en bessen tegelijkertijd zijn.

De Prunus Lusitanica heeft een vrij sterke geur, dit wordt veroorzaakt door de hoge concentratie van esters in de bloemen. Deze geur wordt meestal een lekkere zoete geur genoemd.